Rozgniatam twaróg i robię z niego zdrową, apetyczną przekąskę. Jest tania i sycąca

Dodano:
Twarogowe kule na przekąskę Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Zamiast kupować gotowe przekąski, warto zastanowić się nad przygotowaniem ich domowej wersji. Z pewnością wyjdzie wam to na zdrowie i będzie łaskawe dla kieszeni. Dziś pomysł na pyszną przekąskę z twarogu i orzechów.

Gotowe przekąski kojarzą mi się niestety z czymś mało zdrowym. Albo są to kaloryczne batony składające się z cukru i tłuszczu albo chipsy ociekające olejem. Wiadomo, są smaczne i wciągające, jednak lepiej nie sięgać po nie zbyt często. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowych przekąsek, ze zdrowych, wartościowych składników. Dziś proponuję wam twarogowe kule w orzechowej otoczce. Wyglądają, jak przekąska z restauracji, więc można je podać nawet na przyjęciu. A robi się je szybko i prosto.

Co warto dodać do twarogowych kul?

Twarogowe kule można zrobić w wersji podstawowej, niemal z samego twarogu lub wzbogacić je dodatkami smakowymi. Ja zwykle łączę zwykły twaróg z serem feta i z czosnkiem i uważam, że te dodatki są obowiązkowe w tej przekąsce. Jeśli zaś chodzi o dodatki zmieniające wygląd i smak, to do twarogu można dodać np.: posiekane, suszone pomidory, oliwki czy słodką paprykę. Dobrym dodatkiem będzie też posiekana zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek czy bazylia.

Jak zrobić twarogowe kule w orzechach?

Masę na twarogowe kule robi się błyskawicznie. Wystarczy tylko rozgnieść twaróg i wymieszać je z kilkoma dodatkami. Potem pozostaje uformować kule i obtoczyć je w orzechach.

Przepis: Twarogowe kule

Kule z twarogu w otoczce z orzechów włoskich na przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTwaróg umieść w misce i rozgnieć widelcem na gładką masę. Możesz go też zblendować, by był idealnie gładki. Dodaj pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest mało zwarta, wymieszaj ją z 1-2 łyżkami śmietany. Twaróg dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Formowanie kulZ masy twarogowej formuj większe lub mniejsze kule. Każdą obtocz w posiekanych orzechach, lekko dociśnij posypkę, by dobrze przywarła do twarogu. Kule wstaw na 30 minut do lodówki, by się schłodziły i stężały.

Twarogowe kule – wskazówki

Twarogowe kule można zrobić na zapas i w nieco innej wersji. Oto kilka podpowiedzi.

  • Do obtoczenia twarogowych kul można też wykorzystać inne produkty, niż orzechy włoskie. Mogą to być posiekane orzeszki ziemne lub laskowe, posiekany szczypiorek lub natka pietruszki albo słodka mielona papryka.
  • Twarogowe kule można przygotować od razu w większej ilości. W lodówce mogą poleżeć dwa dni. Należy je tylko zapakować w szczelny pojemnik, bo łatwo chłoną obce zapachy.
  • Jeśli chcecie podać twarogowe kule na imprezie, możecie je zaserwować w papilotkach do małych babeczek.
  • Twarogowe kule są dobre nie tylko na przekąskę, ale można je podawać jako porcję twarogu do smarowania pieczywa lub małe kulki dodawać do sałatek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...